Polecam takie danie np. na rodzinnę spotkanie, imprezę. Smakowite, podzielne.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
makaron lasagne 12 płatków
500 g mięsa mielonego z indyka
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
500 g sosu pomidorowego z ziołami do spaghetti ( Pudliszki )
pieprz młotkowany z kolendrą
200 ml śmietany 18%
sól i cukier do smaku
450 szpinaku mrożonego
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
pieprz czarny świeżo mielony
200 ml śmietany 18%
sól do smaku
Lazania z mięsem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno pokrojony zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać mielone mięso. Smażyć na wolnym ogniu i mieszać. Dodać sos do spaghetti i dusić. Następnie dodać pieprz, sól i cukier do smaku. Na koniec dodać śmietanę.
Na patelnię wyłożyć mrożony szpinak i masło. Przykryć i na wolnym ogniu rozmrozić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, śmietanę i sól do smaku.
Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem.
Na dno wyłożyć pierwszą warstwę makaronu. Na makaron połowę sosu z mięsem. Przykryć makaronem. Następnie połowa szpinaku i znowu przykryć płatkami makaronu. Znowu mięso i znowu makaron. Na wierz wyłożyć pozostały szpinak. Na szpinaku ułożyć kulki mozzarelli. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 min.
Smacznego.
Porady
Można użyć tortownicy z odpinanym bokiem pod warunkiem, że jest szczelna.
Komentarze