Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem

  • wyświetlono: 2703 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To trochę inna lazania bo zrobiłam ją z mięsem z indyka i... to był strzał w 10 ! Polecam na obiad jak również na wieczorne spotkanie ze znajomymi.

AnkaFiranka
  • 110min

Składniki

Składniki na 4-6 porcji:

Sos mięsny:
400g mięsa mielonego z indyka (można dać również np. wołowo-wieprzowe)
1 łyżka oliwy lub oleju
1 średnia cebula
300g pomidorów świeżych lub z puszki
olej
sól, pieprz, bazylia

Sos Beszamelowy:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Sos szpinakowy:
opakowanie szpinaku mrożonego- dobrze byłoby gdyby był liściasty, ale siekany też się nadaje
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
odrobina sera feta lub śmietanki

Dodatkowo:
ok 1/2 opakowania makaronu lasagne
100 g startego żółtego sera lub innego np. mozarelli
1-2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Lazania z mięsem indyczym i szpinakiem

  • 1. Cebulę drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na patelni z 1 łyżka oliwy lub oleju. Na patelnię dodaje mięso i podsmażam. Gdy mięso będzie już upieczone, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
    W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Płaty makaronu lekko obgotowujemy i osuszamy.
  • 2. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy z odrobiną śmietanki lub serem feta i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
  • 3. W rondelku rozpuszczamy masło. Następnie dodajemy do niego mąkę i za pomocą rózgi lub łyżki mieszamy na gładką masę. Trzeba uważać żeby nie dopuścić do zbytniego zrumienienia, ponieważ składniki maja się tylko połączyć. Rondelek zdejmujemy z ognia i wlewamy stopniowo mleko ciągle mieszając. Należy uważać żeby nie powstały grudki w sosie, jeżeli jednak pojawią się, można uratować sos przecierając/przelewając go przez sito. Rondelek ponownie wstawiamy na palnik i zagotowujemy aż sos zgęstnieje.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie równo układamy płaty makaronu. Na makaronie rozsmarowujemy 1/3 sosu pomidorowo mięsnego, polewamy go częścią sosu beszamelowego, na to kładziemy płaty makaronu i 1/2 sosu szpinakowego. Procedurę powtarzamy - makaron, 1/3 sosu mięsnego, cześć sosu beszamelowego, makaron, szpinak, reszta sosu mięsnego, sos beszamel i makaron. Górną część makaronu polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy serem. Makaron nie powinien nigdzie wystawać, ponieważ po upieczeniu stanie się twardy i nie do zjedzenia.
  • 5. Lazanie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy przez około 40 minut.
    Można podawać ją od razu, lub wystudzić i później ponownie odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce.

Porady

Lazanię najlepiej podać na ogrzanym talerzu. Z lazanią dobrze się komponują sałatki z sosem winegret oraz białe wytrawne lub pół wytrawne wino.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyz_roznych_stron_swiatamięso z indykana obiadLazania

Komentarze

Podobne przepisy

Lazania z łososiem, szpinakiem i pomidorami

Dodane przez: ewaeu

Lazania z łososiem, szpinakiem i pomidorami

Zapraszam na ciepłą obiadokolację....

lazania

Dodane przez: Aninka88

Lazania z mięsem, papryką i cukinią

Lazania z mięsem to propozycja...

lazania

Dodane przez: gnomcio

Lazania z mięsem mielonym i beszamelem

Bardzo syte i do tego pyszne danie

image-21kj01h

Dodane przez: Magster

GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ I MIĘSEM INDYCZYM

Smaczne lekkie danie, polecam:)

pychtka

Dodane przez: beciiaaa

Lazania ze szpinakiem i kurczakiem

Zielone szaleństwo dla miłośników...

Lazania z tortilli z kurczakiem gyros i szpinakiem

Dodane przez: Lidka Bawolska

Lazania z tortilli z kurczakiem gyros i szpinakiem

Pomysł na obiad i inne wydanie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE