Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 5 osób

Inspiracją tego dania jest kuchnia włoska.
Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku, zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej smakuje z rybą ;)

Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem.

Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.
Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 10-12 płatów lasagne
    30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego
    35 dag świeżego szpinaku
    1 cukinia
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku

    Sos beszamelowo-porowy:
    ½ dużego pora
    3 ząbki czosnku
    150 ml białego wytrawnego wina
    2 łyżki masła klarowanego
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    700 ml mleka 3,2%
    Gałka muszkatołowa do smaku
    Biały pieprz do smaku
    Sól morska do smaku
    15 dag startego sera gouda
    5 dag serka camembert z zielonym pieprzem
    Gałązka pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Sosy Ser

Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Łososia bez skóry natrzeć solą i pieprzem z jednej strony, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego porozrywać widelcem na małe kawałki.

    Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki.

    Szpinak udusić na łyżce masła do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowanie 2. Przygotować sos beszamelowy:
    Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać pokrojony por oraz czosnek na plasterki, podsmażyć 3-4 minuty, wlać białe wino, gdy wino lekko odparuje, wsypać mąkę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gdy zabulgocze cienkim strumieniem wlewać mleko, mieszać aby się nie przypaliło, doprawić gałką muszkatołową solą oraz białym pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia.
  • Przygotowanie 3. Na dnie ceramicznej formy ułożyć plasterki cukinii tak aby lekko zachodziły na siebie, wylać trochę sosu beszamelowego, rozprowadzić łyżką na to ułożyć jedną warstwę suchego (bez obgotowania) makaronu lasagne na to połowę szpinaku i łososia oraz cukinii przykryć sosem beszamelowym i znów czynność powtórzyć czyli makaron i warzywa całość przykryć sosem posypać tartym serem żółtym oraz ułożyć plasterki pokrojonego sera camembert oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką.
  • Przygotowanie 4. Włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać 20-25 minut aż wierzch się zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować