Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem

  • wyświetlono: 375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Inspiracją tego dania jest kuchnia włoska. Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku, zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej smakuje z rybą ;) Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem. Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne. Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu.

IMG_20190918_121058
  • 5 porcje
  • 45min

Składniki

10-12 płatów lasagne
30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego
35 dag świeżego szpinaku
1 cukinia
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sos beszamelowo-porowy:
½ dużego pora
3 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła klarowanego
2 pełne łyżki mąki pszennej
700 ml mleka 3,2%
Gałka muszkatołowa do smaku
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
15 dag startego sera gouda
5 dag serka camembert z zielonym pieprzem
Gałązka pomidorków koktajlowych

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem

  • Przygotowanie1. Łososia bez skóry natrzeć solą i pieprzem z jednej strony, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego porozrywać widelcem na małe kawałki.

    Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki.

    Szpinak udusić na łyżce masła do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowanie2. Przygotować sos beszamelowy:
    Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać pokrojony por oraz czosnek na plasterki, podsmażyć 3-4 minuty, wlać białe wino, gdy wino lekko odparuje, wsypać mąkę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gdy zabulgocze cienkim strumieniem wlewać mleko, mieszać aby się nie przypaliło, doprawić gałką muszkatołową solą oraz białym pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia.
  • Przygotowanie3. Na dnie ceramicznej formy ułożyć plasterki cukinii tak aby lekko zachodziły na siebie, wylać trochę sosu beszamelowego, rozprowadzić łyżką na to ułożyć jedną warstwę suchego (bez obgotowania) makaronu lasagne na to połowę szpinaku i łososia oraz cukinii przykryć sosem beszamelowym i znów czynność powtórzyć czyli makaron i warzywa całość przykryć sosem posypać tartym serem żółtym oraz ułożyć plasterki pokrojonego sera camembert oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką.
  • Przygotowanie4. Włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać 20-25 minut aż wierzch się zrumieni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankamakaronzimaser żółtyszpinakser pleśniowypomidorki koktajlowebeszamellasagnekuchnia włoskaobiadLazaniakuchnia polskajesieńsmaczne daniesycące daniesos porowypożywne danielasagne z łososiemzapiekany makaron

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI POD...

Pyszne naleśniki wegetariańskie

Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

Dodane przez: Martyna1991

Cannelloni z kurczakiem i jarmużem pod beszamelem

Grube rurki kryją w sobie mnóstwo...

Muszle zapiekane z mięsem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Makaronowe muszle z mięsem pod beszamelem...

Wspaniała propozycja na obiad oraz...

Conchiglioni z łopatką

Dodane przez: 2milutka

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

Muszle nadziane mięsem mielonym...

image-0ytbdek

Dodane przez: Mniam1

Łosoś pod szpinakiem z ryżowymi babeczkami

Klasyczne połączenie pieczonego...

Tortilla

Dodane przez: jull13

Tortilla z łososiem i szpinakiem

Łosoś to wartościowa ryba,a z dobrze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE