LASAGNE 4 SERY z ORZECHAMI WŁOSKIMI (LASAGNE 4 FORMAGGI con le NOCI)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna lasagna na bazie beszamelu z ciągncymi serami i chrupiącymi orzechami. Do przygotowania tych lasagni można użyć dowolnych serów. Bardzo szybka w przygotowaniu bezmięsna wersja tego pusznego dania.

  • 60 min

Składniki:

  • makaron lasagne (250g lasagne domowej roboty lub gotowej suszonej)
    ok. 4 garści obranych i pokrojonych orzechów włoskich
    dowolne ulubione sery
    u mnie:
    1 mozzarella (125g)
    100 g sera taleggio (gorgonzola)
    200 g sera gouda
    50 g startego parmezanu
    (wśród serów powinien znaleźć się 1 ser o zdecydowanym smaku jak np. gorgonzola +inne sery)

     
     
    NA SOS BESZAMEL (LA BESCIAMELLA):
    1 l mleka
    100 g masła
    50 g mąki
    sól
    pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Ser

Lasagne 4 sery z orzechami włoskimi (lasagne 4 formaggi con le noci) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • beszamel 1. Przygotować sos beszamel. Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę i energicznie mieszając gotować przez chwilkę (do momentu, aż masła lekko się przyrumieni). Dodawać stopniowo gorące mleko, ciągle mieszajac. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając. W momencie jak zacznie kipieć doprawić, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odczekać 2-3 min. Beszamel musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.w razie potrzeby dodać gorące mleko.
  • LASAGNA 4 SERY z ORZECHAMI WŁOSKIMI 2. Sery pokroić w drobną kosteczk, parmezan zetrzeć na bardzo drobnej tarce.
  • LASAGNA 4 SERY z ORZECHAMI WŁOSKIMI 3. Orzechy obrać i dość drobno posiekać.
  • LASAGNA 4 SERY z ORZECHAMI WŁOSKIMI 4. Przygotować blaszkę (lub naczynie żaroodporne) na dnie rozsmarować pare łyżek beszamelu, następnie przykryć płatami lasagne, rozsmarować ponownie trochę beszamelu, posypać serami i orzechami (mozna co druga warstwe), poczym przykryć nastepnymi płatami lasagne.
    Kontynuować w ten sposób do wyczerpania wszystkich składnikow.
  • LASAGNA 4 SERY z ORZECHAMI WŁOSKIMI 5. Ostatnia warstwa powinna być zakończona beszmelem, parmezanem i obficie poosypana orzechami. Lasagne ponakłówać w kilku miejscach widelcem.
  • LASAGNA 4 SERY z ORZECHAMI WŁOSKIMI 6. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Lasagne piec w górnej części piekarnika przez ok. 30 minut (na złoty kolor). Odczekać ok. 10 min., kroić i podawać. Smakuje wybornie z lampką czerwonego wina.
    Buon Appetito!!!

Porady

Mi z tej porcji wyszly 2 blaszki o wielkości 20 na 25 cm. Wasza lasagne powinna składać się max. z 5 warst (płatów makaronu na wysokość), w przeciwnym razie bedzie za wysoka. Jeśli zostanie Wam skladników, zróbcie jeszcze jedną blaszke lasagne. Albo już przystepując do ‘składania’ lasagne rozplanujcie sobie mniej więcej ile blaszek wam wyjdzie (wszystko zależy od blaszek jakimi dysponujecie). Pamiętajcie, że platy lasagne możecie dowolnie przycinać i pamietajcie, że w trakcie pieczenia makaron powiększa swoją objetość więc każda z warstw nie musi być idealnie przykryta płatami makaronu. Jeśli przygotujecie więcej Lasagne możecie ją zamrozić. Gdy będziecie chcieli ja serwować, rozmroźcie i podgrzejcie w piekarniku. Ja bardzo często robię dodatkową porcję Lasagne. W razie niespodziewanych gości lub 'leniwej niedzieli' mam gotowy obiad. Wyciągam ja noc wcześniej z zamrażalnika, wkładam do lodówki i następnego dnia odgrzewam ja w piekarniku. Polecam tą metodę ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Orzechy Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować