Sałatka "4 sery"

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Zobaczyłam ją w programie telewizyjnym, ale nie zdążyłam zapisać przepisu. Zrobiłam tak jak zapamiętałam, wyszła pyszna.

  • 1 godz.
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 100g twarogu,
    100g sera żółtego,
    100g sera typu feta,
    100g sera pleśniowego z niebieską pleśnią,
    1 jabłko,
    1 gruszka,
    1 opakowanie mieszanki sałat,
    50g mielonych orzechów włoskich,
    świeże lub suszone zioła (bazylia, oregano, koperek),
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    1/4 łyżeczki ostrej papryki,
    5 łyżek oliwy z oliwek,
    2 łyżki soku z cytryny,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka wiosenna

Sałatka "4 sery" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie sery wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem, a później ręką. Z masy serowej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do trzech małych miseczek wsypujemy osobno posypki:mielone orzechy, oba rodzaje papryki i zioła. Kulki obtaczamy w posypkach. Na półmisek układamy mieszankę sałat, na to, dookoła półmiska, pokrojone w półplasterki jabłko i gruszkę, a na środek kulki serowe. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos winegret. Polewamy nim sałatkę.

Porady

Masy serowej niczym nie doprawiamy, sery mają w sobie wystarczająco dużo smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować