Łaciate ciastka bezglutenowe z serem bez cukru

0 (0 ocen)

  • 60 min

Chciałbym Wam przedstawić mój kolejny wynalazek. I to jaki pyszny! Inspirowałem się tzw drożdżówkami, a że nie chciałem używać drożdży, cukru i zwykłej mąki pszennej jak musiałem to wszystko mocno zmodyfikować i jaki efekt! Powiem Wam że znakomity. Świetny aromatyczny smak, bardzo chrupiące ciastka

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mąki z ciecierzycy
    2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    2 średnie jajka
    mniej niż pół szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    1/5 szklanki oleju slonecznikowego


    Składniki na nadzienie:
    200g sera chudego
    2 kopiate łyżki masła orzechowego ( w tym wypadku było to masło migdałowe)
    1 łyżka letniego oleju kokosowego
    0.5 poszatkowanego i rozgotowanego jabłka
    szczypta cynamonu
    2 łyżki wody


    Składniki na polewe:
    2 łyżki oleju kokosowego
    2 łyżki kakao
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka ksylitolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Łaciate ciastka bezglutenowe z serem bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiewamy mąke do miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczypte soli i mieszamy ze sobą. W drugiej miscie rozbijamy 2 jajka, miksujemy, dodajemy ciepłe mleko i nadal miksujemy. W naczyniu przygotowujemy olej kokosowy tak, żeby był w temp. letniej. Teraz mieszając jajka i mleko dodajemy stopniowo mąkę cały czas mieszając raz za razem i olej kokosowy, Dodajemy wszystko powoli do miski z jajkami naprzemiennie, aby ciasto sie dobrze wyrobiło. Kiedy ciasto zaczyna się wyrabiać bierzemy je na stolnice i zaczynamy mocno ugniatać ( mąka z cieciorki lubi się kleić, dlatego cały czas ją podsypujemy, aż do uzyskania plastycznej konsystencji). Wyrobione już dobrze ciasto umieszczamy na pół godz w lodówce.
  • 2. W tym czasie bierzemy sie za nadzienie: najpierw szatkujemy jabłko w drobne kawałki stawiamy na lekkim gazie, dodajemy 2 łyżki wody i dodajemy olej kokosowy i cynamon. Mieszamy. Masę jabłkową podgrzewamy tak długo jak wyparuje z niej prawie cała wody i się zrobi mocno miękka. W drugiej miscie blendujemy twaróg z masłem orzechowym. Po ostygnięciu masy jabłkowej dodajemy ją do miski z twarogiem i wszystko razem dokładnie miksujemy.
  • 3. Nadzienie mamy gotowe, więc wyciągamy z lodówki ciasto, jeszcze raz troche nagniatamy i wyrabiamy, dzielimy na 5 części. Każdy z kawałków ciast wałkujemy na dość cienką okrągłą warstwe. Po obu stronach symetrycznie wycinamy kółeczka, abyśmy mogli przełożyć przez nie ciasto i owinąć mase twarogową. Na samym środku umieszczamy w pasku nadzienie z serem, przekłamy przez jedną dziurke ciasto tak aby na środku był odkryty ser, a zewnetrzne części go ściskały w środku.
  • 4. Nagrzewamy piekarnik na 170' wstawiamy ciastka na blache z papierem do pieczenia smarujemy białkiem wierzch i wkładamy do piekarnika na około 20 min.
  • 5. W tym czasie robimy polewe. do roztopionego i lekko schłodzonego oleju kokosowego dodajemy ksylitol, kakao i jogurt naturalny, wszystko mieszamy i chwile grzejemy na malutkim ogniu.
  • 6. Wyciągnięte z piekarnika ciastka jeszcze lekko ciepłe polewamy polewą i chwile jeszcze wkładamy do ciepłego ale nie gorącego piekarnika. Dzięki temu osiągniemy efekt "łaciatych" placków.

Porady

Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować