Różowe ciastka z burakiem - bez cukru, bez jajek, bez mleka, bezglutenowe

4.49 (147 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam ciastka i uwielbiam buraki. Buraki są teraz bardzo tanie i bardzo zdrowe. Postanowiłam więc połączyć ze sobą te dwa fakty i przygotować ciastka z burakiem i to w wersji bezglutenowej :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średniej wielkości burak
    1 szkl. mąki bezglutenowej np. Schar
    5 łyżek margaryny
    1 łyżka miodu
    1/4 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Różowe ciastka z burakiem - bez cukru, bez jajek, bez mleka, bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Różowe ciasteczka przed pieczeniem 1. Ugotowanego i obranego buraka ścieramy na tarce o ostrych brzegach lub miksujemy w blenderze. Do miski przesiewamy mąkę z sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodajemy miód, margarynę w temperaturze pokojowej, sok z cytryny i puree z buraka. Wszystkie składniki łączymy w misce ręką, łyżką lub mikserem. Jeśli ciasto będzie za mokre dodajemy odrobinę mąki, jeśli za suche, dodajemy dodatkowo kilka kropel soku z cytryny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Z masy formujemy małe kulki które spłaszczamy widelcem na blaszce. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 min.

Porady

Po upieczeniu można posypać ciastka cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować