Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym

  • wyświetlono: 2114 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kolejny przepis mojego autorstwa. Oczywiście wzorowałem się na pewnym przepisie, ale jak to ja musiałem poeksperymentować "po mojemu" jeśli chodzi o mąke jak i krem :) Wyszło naprawdę wyśmienicie. Powiem Wam, że mąka z cieciorki działa naprawdę cuda! Mąka powiem że stworzona do karpatek. Wyszly góry

ZdrowaKuchniaKamila
  • 50min

Składniki

Składniki na ciasto:
1 szklanka wody
125g oleju kokosowego
1 szklanka mąki z cieciorki
5 jaj
szczypta soli
Składniki na krem:
2 szklanki mąki z cieciorki
1 szklanka mąki kokosowej
4 łyżki ksylitolu
około 7 szklanek wody przegotowanej letniej
3/4 szklanki przegotowanego letniego mleka
2 płaskie łyżki oleju kokosowego
nasiona z 1 laski wanili

Sposób przygotowania przepisu:

Karpatka bezglutenowa z kremem waniliowo-kokosowym

  • 1. Olej zagotować z wodą oraz szczyptą soli. Następnie dodać mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa (najlepsza do tego jest drewniana łyżka).
  • 2. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • 3. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 39x27 cm. Nasmarować tłuszczem i podsypać mąką, aby ciasto nie przywierało.
  • 4. Do lekko ostudzonego ciasta parzonego wbijać po jednym jajku do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Miksuje mikserem im dłużej tym później większe są "góry" karpatki.
  • image-1w8lvf95. Ubitą masę dzielimy na 2 części, wykładamy do blaszki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, do lekkiego zarumienionego koloru. Po upieczeniu ostudzić i wtedy najlepiej wyjąć z blaszki. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
  • 6. Wystudzone ciasto wysmarować wystudzonym kremem i przykryć drugą połową ciasta.
  • image-0xd6i8w7. Wykonanie kremu:
    Mąke z cieciorki i kokosową przesiać i rozrobić z 2 szklankami letniej przegotowanej wody.
    W garnku wlać pozostałą ilość wody , dodać ksylitol, zagotować i w tym momencie powoli wlewać masę z mąką i gotować całość, aż zrobi się dość gęsta masa.
    Po zdjęciu z ognia dodać nasiona wanilii, wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
    Gdy ostygnie dodać olej kokosowy i dolewać mleka stopniowo do uzyskania kremowej masy miksując na najwyższych obrotach ( w moim przypadku było to 3/4 szklanki przegotowanego mleka, ale może być inna ilość, ważny jest efekt kremowej masy).
    Poczekać do ostygnięcia kremu i odstawić do lodówki.

Porady

Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakikarpatka bezglutenowa bez cukru zdrowa olej kokosowy mąka z ciecierzycy mąka kokosowa ksylitol ciast

Komentarze

Podobne przepisy

Waniliowa karpatka

Dodane przez: ewelina2254

Waniliowa karpatka

Ta karpatka zawsze się udaje, jest...

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym

Dodane przez: KatarzynaJ

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym

Ciasto dla prawdziwych smakoszy....

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

Dodane przez: juchab

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i...

Na to ciasto wystarczy popatrzeć...

Karpatka z kremem malinowym

Dodane przez: Patrycja33

Karpatka z kremem malinowym

Myślę, że tradycyjną karpatkę wszyscy...

karpatka

Dodane przez: Kasja1986

Karpatka z kremem jagodowo-śmietankowym

Kruche ciasto parzone wypełnione...

Karpatka z kremem budyniowym

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Karpatka z kremem budyniowym

Zapraszam na smaczne ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE