Kwas z buraków

0 (0 ocen)

Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraiński i barszcz wigilijny.Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 1 kg buraków
    woda - lekko słona (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)
    5 ząbków czosnku
    5 listków laurowych
    8 ziarenek ziela angielskiego
    8 ziarenek pieprzu
    1 mała cebula
    1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty lub 1/2 kromki chleba na zakwasie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kwas z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć buraki pod bieżącą wodą, nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na plasterki.
    Przełożyć buraki do kamiennego garnka lub dużego słoika.
    Układając buraki w naczyniu, dodawać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, kawałki czosnku i talarki cebuli.
    Do buraków dodać osoloną wodę, tak by je przykryła.
    Dodać sok z kiszonych ogórków.
    Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Zakwas jest gotowy po ok. 1 tygodniu.
    Gotowy zakwas, zlać do butelki, przechowywać w lodówce.
    Po odlaniu kwasu, buraki można ponownie zalać osoloną wodą. Kwas ukisi się po 2-3 dniach, będzie nieco jaśniejszy niż ten pierwszy, ale równie pyszny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować