Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraiński i barszcz wigilijny.Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu.
Składniki:
1 kg buraków
woda - lekko słona (1 płaska łyżka soli na 1 litr wody)
5 ząbków czosnku
5 listków laurowych
8 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
1 mała cebula
1-2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty lub 1/2 kromki chleba na zakwasie
Kwas z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyć buraki pod bieżącą wodą, nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na plasterki.
Przełożyć buraki do kamiennego garnka lub dużego słoika.
Układając buraki w naczyniu, dodawać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, kawałki czosnku i talarki cebuli.
Do buraków dodać osoloną wodę, tak by je przykryła.
Dodać sok z kiszonych ogórków.
Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Zakwas jest gotowy po ok. 1 tygodniu.
Gotowy zakwas, zlać do butelki, przechowywać w lodówce.
Po odlaniu kwasu, buraki można ponownie zalać osoloną wodą. Kwas ukisi się po 2-3 dniach, będzie nieco jaśniejszy niż ten pierwszy, ale równie pyszny.
Komentarze