KUTIA Z PĘCZAKU

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

Kutia to potrawa wigilijna, wywodząca się z kuchni kresowej. Szczególnie uznana w kuchni śląskiej, stad też mój przepis na to pyszne danie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 kaszy pęczak
    2 szklanki mleka
    1-2 szklanki wody
    1 szklanka mielonego maku
    2 łyżki cukru
    3 łyżki miodu
    100 g orzechów
    rodzynki, morele, żórawina suszona
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kutia z pęczaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Pęczak gotujemy w mleku tak, aby był sypki. Następnie wlewamy wodę i gotujemy do miękkości, wsypujemy mak, zagotowujemy i odkładamy do napęcznienia. Rodzynki, morele i żórawinę prażymy w wrzątku kilka minut, dodajemy do kaszy. Następnie wsypujemy pokrojone orzechy, mieszamy.
    Kutie studzimy, odkładamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy orzechami i suszonymi owocami. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza pęczak Mak Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować