• 2 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Myszkując w kuchni stwierdziłam , że w tym roku nie będzie zwykłej babki, lecz kurczaczek z babki. Jest to babka piaskowa z czekoladą , ozdobiona kremem maślanym .

  • 2 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200g masła
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1opakowanie mlecznej czekolady
    3łyżki mleka
    KREM MAŚLANY
    200g masła ubitego na biały puch
    150g cukru pudru
    aromat śmietankowy i wanilinowy
    barwnik żółty
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Babka piaskowa

Kurka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć na puch z cukrem. Pod koniec dodać po jednym jajku , ucierać . Mąkę przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej , wymieszać . Gdy będzie za gęste dodać 3 łyżki mleka wymieszać , dodać pokrojoną w kostkę czekoladę .
    Gotowe ciasto wylać do formy na babkę . Piec ok 50 min w 160(.
    Wystudzoną wyjąć z formy .
  • 2. Krem Maślany
    Masło utrzeć do białości . Dodać aromaty cukier do smaku oraz barwnik do koloru.
    Masę przełożyć do worka cukierniczego z karbowaną tylką. I od dołu zacząć ją dekorować robiąc długie ruchy by tworzyły piórka kury.

Porady

Masło na krem najlepiej by było miękkie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować