Myszkując w kuchni stwierdziłam , że w tym roku nie będzie zwykłej babki, lecz kurczaczek z babki. Jest to babka piaskowa z czekoladą , ozdobiona kremem maślanym .
Kurka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na puch z cukrem. Pod koniec dodać po jednym jajku , ucierać . Mąkę przesiać z proszkiem dodać do masy jajecznej , wymieszać . Gdy będzie za gęste dodać 3 łyżki mleka wymieszać , dodać pokrojoną w kostkę czekoladę .
Gotowe ciasto wylać do formy na babkę . Piec ok 50 min w 160(.
Wystudzoną wyjąć z formy .
2.Krem Maślany
Masło utrzeć do białości . Dodać aromaty cukier do smaku oraz barwnik do koloru.
Masę przełożyć do worka cukierniczego z karbowaną tylką. I od dołu zacząć ją dekorować robiąc długie ruchy by tworzyły piórka kury.
Komentarze