Bezowy torcik

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Beza jest leciutka chrupiąca i delikatna , po prostu jest przepyszna. Doskonale nadaje się jako zamiennik tradycyjnego tortu. Przełamanie smaku słodkości ze śmietanką i świeżymi owocami . Komponuje się idealnie. Sam proces wytwarzania bezy jest bardzo prosty , poradzi sobie każdy z jej zrobieniem .

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500ml Śmietanka 30-36%
    200 g serek mascarpone
    10 białek
    1 cytryna
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sezonowe owoce
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty

Bezowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na 3 blaty o średnicy 24cm
    10białek
    500g cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Wykonanie :
    Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier ubijamy ok 15-20 min. Dodajemy cytrynę mąkę mieszamy.
    Tak przygotowaną bezę przekładamy do worka cukierniczego .
    Na papierze do pieczenia odrysowujemy 3 kółka i szprycujemy wykorzystując całą bezę.
    Czas wysuszenia to ok 2 h w 110stopniach.
    Krem:
    500ml kremówki 30-36%
    200g serek mascarpone
    sezonowe owoce
    Wykonanie: Śmietankę ubić dodać serek , wymieszać.
    Przygotować worek cukierniczy z tylką karbową.
    Wystudzone blaty ściągnąć z papieru do pieczenia.
    Składanie : Blat bezowy śmietana ( można dać owoce w środek jakie chcemy ) , blat , śmietana, blat , ładnie wyszprycować górę blatu i poukładać obficie owocami .
    Smacznego :) :*
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować