Kurczak z warzywami w sosie śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny sposób na smaczny i lekki obiad z kolorami lata.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa z podudzi kurczaka bez kości
    1/2 szklanki bobu
    3 młode marchewki
    2 większe różyczki kalafiora
    1 cebula
    1 pomidor
    1 szklanka bulionu drobiowego
    3/4 śmietany 30%
    przyprawy
    szczypior
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z warzywami w sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze porcje, natrzeć solą oraz czarnym pieprzem. Podudzia mają na sobie niewielkie ilości tłuszczu i dlatego obsmażamy ja na suchej rozgrzanej patelni, kiedy mięso się zarumieni posypujemy pokrojoną w krążki cebulą, plasterkami marchewki, dolewamy bulion ( ja dałam rosół co gotował się w garnku obok). Kalafior rozdrabniamy na mniejsze różyczki i dodajemy do mięsa w momencie kiedy bulion się zagotuje, dodajemy go troszkę później, aby się nie rozgotował za bardzo, dolewamy śmietanę i dalej gotujemy na małym ogniu do miękkości,
    Bób gotujemy osobno z dodatkiem soli i po ugotowaniu obieramy z błonki, następnie dodajemy do sosu, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę razem gotujemy, sos możemy dodatkowo zagęścić 1 łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, a przed podaniem posypujemy całość drobno posiekanym szczypiorem.

Porady

Można użyć mrożonego bobu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Kurczak Marchewka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować