W zasadzie to danie jednogarnkowe, które lekko podkręciliśmy o pieczonego kurczaka w sosie kebab-gyros od Folwark. Dzięki tej metodzie chcieliśmy uzyskać aromatyczne mięso. Udało się, więc polecamy.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
4 łyżki sosu kebab-gyros np. Folwark
200 g pieczarek
1 cebula
1 por (biała część)
1 łyżka masła
1 marchew
500 g ziemniaków
2 łyżki domowej kostki bulionowej
1 cukinia
100 g groszku cukrowego
125 ml śmietany kremówki
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól, pieprz
Kurczak z warzywami (danie jednogarnkowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem obtaczamy w sosie. Pieczemy 10 min w 250°C z termoobiegiem.
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki i razem z posiekaną cebulą, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi na duże kawałki ziemniakami, pokrojoną marchewką, smażymy na maśle. Około 10 minut. Następnie dodajemy szklankę wody, kostkę bulionową, mięso ( dodajemy sos powstały podczas pieczenia ) i dusimy pod przykryciem przez 20 min.
Pokrojoną cukinię i groszek dodajemy kilka minut przed końcem.
Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Komentarze