Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.
  • Dla 4 osób

Bardzo lubię kurczaka pieczonego i przyrządzam go przynajmniej raz w tygodniu na różne sposoby. Tym razem przygotowałam go z mrożoną mieszanką meksykańską, która idealnie skomponowała się z mięsem, a całość tak kolorowo wyglądała, że można było jeść "oczami". Kurczak wyszedł soczysty, pysznie doprawiony i przesiąknięty aromatem warzyw. Jest to propozycja dietetyczna, bez użycia tłuszczu, ale zaręczam, że każdemu posmakuje.

  • 5 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka (duże; mogą być dowolne części z kurczaka - około 1-1,2 kg)
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (płaska)
    3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    czosnek granulowany
    oregano
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    1 opakowanie mrożonej mieszanki meksykańskiej (450g)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kurczak pieczony z mieszanką meksykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy dokładnie połączyć, a następnie powstałą mieszanką natrzeć umytego oraz osuszonego kurczaka.
    (Ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części.)
    Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na minimum 30 minut, a jeśli mamy więcej czasu - to na 2-3 godziny.
    Po tym czasie kurczaka oraz warzywa umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach.
    Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować