Kurczak z ryżem i wędzoną kiełbasą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dużo smaków - duża przyjemność jedzenia;-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak podzielony na porcje: 1 sztuka
    - woda: 2 litry
    - sól: 2 łyżeczki
    - ryż: 3 szklanki
    - listki laurowe: 2 sztuki
    - kiełbasa wędzona: 90 dekagramów
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - zielona papryka pokrojona w kostkę: 1 sztuka
    - ząbki czosnku roztarte: 2 sztuki
    - seler naciowy posiekany: 1 szklanka
    - ostry sos: 0.5 łyżeczki
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - pieprz kajeński: 0.25 łyżeczki
    - sos pomidorowy: 450 mililitrów
    - pomidory z puszki: 30 dekagramów
    - zielona cebulka posiekana: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z ryżem i wędzoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować kurczaka o osolonej wodzie. Wyjąć mięso, zachować płyn. Obrać kurczaka ze skóry i z kości. Ugotować ryż w 7 szklankach zachowanego płynu z dodatkiem 2 listów laurowych. W trakcie gotowania ryżu pokroić kiełbasę na plasterki i usmażyć z cebulą, zieloną papryką, czosnkiem, selerem, ostrym sosem, 2 listkami laurowymi i pieprzem kajeńskim. Zlać nadmiar tłuszczu. Dodać sos pomidorowy i pomidory. Wymieszać z ryżem i kawałkami kurczaka. Odstawić na kilka minut. Danie podawać posypane zieloną cebulką. Najlepiej smakuje z tostami i zieloną sałatą z sosem vinaigrette.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować