Kurczak z pieczarkami na duszonych warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy. Marchew i czosnek obieramy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i papryki kroimy w krótkie paseczki, seler w plasterki, a cukinię w półplasterki. Czosnek grubo siekamy. Wszystkie warzywa dusimy na 3 łyżkach oleju 8-10 minut pod przykryciem. Przyprawiamy solą i ziołami. Rozkładamy do 4 porcjowych naczynek do zapiekania.
2.Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w niewielką kostkę, obsmażamy na 2 łyżkach oleju do odparowania płynu, przyprawiamy solą, mielonymi płatkami chili i szczyptą słodkiej papryki, chwilę jeszcze smażymy. Rozkładamy na warzywach.
3.Pieczarki czyścimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnię, na której smażyło się mięso, dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy pieczarki do lekkiego zrumienienia. Przyprawiamy odrobiną soli i rozkładamy na mięsie.
4.Potrawę zapiekamy w piekarniku 8 minut w temperaturze 150 stopni, posypujemy startym serem wstawiamy jeszcze do piekarnika na 2 minuty. Podajemy jako samodzielne danie lub z dodatkiem ziemniaków.
Porady
Potrawę można przygotować w większym naczyniu i po zapieczeniu podzielić na porcje.
Komentarze