Kurczak z miszmaszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczysty kurczak nadziany tym co miałam w lodówce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kurczak o wadze około 1,8 kg

    farsz:
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki zielonej
    4-5 pieczarek
    1 mała cebulka
    1 jajko
    1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
    4 plastry polędwicy sopockiej
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa

    Dodatkowo:
    2 łyżki oleju
    1 łyżka przyprawy do kurczaka
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    2-3 plastry boczku
    igła i nitka



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak z miszmaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki.
  • Z podanych składników robimy farsz 2. Papryki, pieczarki, cebulkę oraz polędwicę kroimy w drobną kostkę. Łączymy z jajkiem, natką pietruszki oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy.
  • Faszerujemy kurczaka i zaszywamy. 3. Kurczaka nadziewamy farszem i zaszywamy.
  • Smarujemy olejem z przyprawą i obsmażamy z obu stron. 4. Olej mieszamy z przyprawą i dobrze nacieramy całego kurczaka. Obsmażamy na patelni z obu stron.
  • Przekładamy do naczynia i smarujemy musztardą. 5. Przekładamy do naczynia żaroodpornego piersiami do góry. Wierz smarujemy musztardą.
  • Układamy boczek pokrojony w paski i pieczemy. 6. Boczek kroimy w paski i układamy na kurczaku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy kurczaka około 45 minut po czym zdejmujemy pokrywę i pieczemy 15 minut. Na koniec możemy zdjąć boczek i pozostawić mięso jeszcze na 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Farsz Kurczak Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować