Kurczak z bambusem, papryką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora kroimy w pół krążki a paprykę w niedużą kostkę-odstawiamy.
2.Oczyszczoną pierś kroimy w kosteczkę dosyć drobną.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z w/w przyprawami włącznie z płatkami chili.
3.Po usmażeniu mięsa dodajemy paprykę i pora.Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw.(gdyby wody ubyło trzeba uzupełnić)
4.Następnie dodajemy pędy bambusa,mieszamy i dusimy jeszcze chwilke pod przykryciem.
5.Jak bambus nieco zmięknie całość lekko zawieszamy mąką ziemniaczaną rozrobioną z wodą ( 1 łyżeczka mąki +3 łyżki wody) Czekamy aż sie całość zagotuje i wyłączamy gaz.Na koniec dodajemy nać pietruszki,mieszamy i możemy podawać np. z ryżem,kaszą itp. z ulubioną surówką :)
6.
Smacznego :=)
7.W międzyczasie jak wszystko sie dusi gotujemy ryż zgodnie z wskazówkami na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 szczypty barwnika.
Komentarze