Filet z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym

4.5 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne danie obiadowe ze szparagami do tego sos śmietanowy z dodatkiem aromatycznego pieprzu ziołowego .

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety małe z kurczaka
    10 cienkich szparagów
    200 ml. śmietanki 30 %
    pół szklanki wody
    1 łyżeczka mąki pszennej
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos śmietanowy

Filet z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi żółte obrać ( zielonych nie trzeba obierać ) ,końcówki odciąć ,wrzucić na wrzątek z dodatkiem odrobiny cukru i soli , gotować do miękkości,odcedzić i odłożyć.
  • 2. Fileta rozbić dość cieniutko ,ale tak by nie było dziurek , przyprawić solą i pieprzem na każdym rozłożyć po 5 ugotowanych szparagów i zawinąć.
  • 3. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i smażyć mięso na rumiano układając łączeniem do dołu ,najlepiej pod przykryciem , obracając co jakiś czas.
  • 4. Usmażone mięso przełożyć na talerz ,na tą samą patelnię i pozostały tłuszcz wlać śmietankę i zgotować następnie dodać wodę rozmieszaną z mąką i przyprawić odrobiną soli i pieprzem ziołowym, zagotować.
  • 5. Przełożyć z powrotem mięso na patelnię i podgrzewać w sosie na małym ogniu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować