Filet z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi żółte obrać ( zielonych nie trzeba obierać ) ,końcówki odciąć ,wrzucić na wrzątek z dodatkiem odrobiny cukru i soli , gotować do miękkości,odcedzić i odłożyć.
2.Fileta rozbić dość cieniutko ,ale tak by nie było dziurek , przyprawić solą i pieprzem na każdym rozłożyć po 5 ugotowanych szparagów i zawinąć.
3.Na patelni rozpuścić łyżkę masła i smażyć mięso na rumiano układając łączeniem do dołu ,najlepiej pod przykryciem , obracając co jakiś czas.
4.Usmażone mięso przełożyć na talerz ,na tą samą patelnię i pozostały tłuszcz wlać śmietankę i zgotować następnie dodać wodę rozmieszaną z mąką i przyprawić odrobiną soli i pieprzem ziołowym, zagotować.
5.Przełożyć z powrotem mięso na patelnię i podgrzewać w sosie na małym ogniu .
Komentarze