Kurczak w sosie orzechowym

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Kurczak w sosie orzechowym, kuchnia_gruzińska

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak: 1 sztuka
    - olej arachidowy: 6 łyżek
    - słonina: 60 gramów
    - bulion z kurczaka: 150 mililitrów
    - sól, pieprz: 1 łyżeczka

    - czosnek: 3 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - 3 słupki szafranu: 3 sztuki
    - masło: 50 gramów
    - mąka: 1 łyżka
    - tarta bułka: 1 łyżka
    - bulion z kurczaka: 0.5 litra
    - ocet: 1 łyżka
    - posiekane orzechy: 50 gramów
    - papryka: 0.5 łyżeczki
    - goździki: 2 sztuki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 0.5 sztuki
    - kilka kropli sosu tabasco: 4 szczypty
    - cukier: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - pęczek posiekanej pietruszki: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka natłuścić olejem, obłożyć słoniną, posolić i natrzeć pieprzem na zewnątrz i w środku. Obsmażyć na złoty kolor, a następnie umieścić w piekarniku na 45 minut i zwilżać filiżanką bulionu, wymieszanego z sosem ze smażenia.
    Posiekać czosnek i cebulę. Zanurzyć szafran w bulionie. Roztopić masło na patelni i zeszklić na nim czosnek z cebulą. Gdy będą nabierać koloru dodać mąkę i bułkę tartą a następnie bulion. Zagotować i trzymać na ostrym ogniu 2-3 minuty. Odcedzić przez sito. Postawić znowu na ogniu i mieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Wlać resztę składników. Odczekać chwilę aż sos się zwiąże, zdjąć z ognia i polać pokrojonego na ćwiartki, upieczonego kurczaka. Posypać pietruszką i podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować