Kurczak w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka natłuścić olejem, obłożyć słoniną, posolić i natrzeć pieprzem na zewnątrz i w środku. Obsmażyć na złoty kolor, a następnie umieścić w piekarniku na 45 minut i zwilżać filiżanką bulionu, wymieszanego z sosem ze smażenia.
Posiekać czosnek i cebulę. Zanurzyć szafran w bulionie. Roztopić masło na patelni i zeszklić na nim czosnek z cebulą. Gdy będą nabierać koloru dodać mąkę i bułkę tartą a następnie bulion. Zagotować i trzymać na ostrym ogniu 2-3 minuty. Odcedzić przez sito. Postawić znowu na ogniu i mieszać. Gotować aż sos zgęstnieje. Wlać resztę składników. Odczekać chwilę aż sos się zwiąże, zdjąć z ognia i polać pokrojonego na ćwiartki, upieczonego kurczaka. Posypać pietruszką i podawać
Komentarze