Kurczak w sosie orzechowym

4.48 (183 ocen)

Soczyste i kruche mięso, w aksamitnym sosie z chrupiącymi kawałkami orzechów. Pychotka!

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
    1 cebula
    150g łuskanych orzechów włoskich
    3 łyżki masła orzechowego
    300ml śmietanki 30%
    1 łyżeczka masła
    1 łyżeczka mąki
    oliwa
    1 łyżeczka chilli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w plastry o grubości ok 2 cm, przyprawić solą, pieprzem i chilli, podsmażyć na oliwie.
  • 2. Orzechy piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C, ostudzić, rozdrobnić w blenderze lub rozbić tłuczkiem do mięsa.
  • 3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na złoto, dodać orzechy i masło orzechowe, chwilę razem smażyć. Zalać 1,5 szklanki wody, zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Masło rozetrzeć z mąką, dodać do sosu, zagotować mieszając.
  • 4. Mięso włożyć do sosu i dusić ok 30 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować