Kiedy pierwszy raz robiłam tego kurczaka to miałam mieszane uczucia ,po pierwsze nie moje smaki sosu,a jeszcze podawać na zimno .Okazało się jednak,że moje obawy były zbyteczne bo potrawa jest pyszna
Saciwi lub prościej kurczak w sosie orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka zalać wodą ,dodać opieczoną cebulę,estragon,liść laurowy,ziele angielskie oraz sól i pieprz ,gotować do prawie miękkiego mięsa .
2.Kurczaka wyjąć z rosołu ,podzielić na mniejsze porcje,posypać solą i pieprzem podlać rosołem i zrumienić w gorącym piekarniku .
Zrumienionego kurczaka zalać sosem ,ostudzić i podawać na zimno .
3.Sos:
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju ,dodać mąkę i zrobić zasmażkę ,następnie dolać około 1.1/2-2 szklanek rosołu ,gotować wszystko kilka minut i zmiksować ,dodać do sosu cebulowego zmielone orzechy,posiekany czosnek ,goździki,kolendrę,cynamon i gotować wszystko jeszcze do 10min ,na koniec doprawić solą i pieprzem .
4.W oryginalnym przepisie na koniec do sosu dodaje się troszkę octu winnego ja jednak pominęłam ten składnik w swoim kurczaczku i też był super .
Komentarze