Kurczak w sosie meksykańskim

4.5 (164 ocen)

Został mi sos meksykański do makaronu i tak oto powstał ten pyszny obiad. Kurczak pięknie pachnie ziołami a dzięki sosowi jest ostry.

Składniki:

  • 1,2 kg ćwiartek z kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    3 marchewki
    50 g pieczarek
    0,5 łyżeczki kolendry
    0,5 łyżeczki cząbru
    3 łyżki sosu meksykańskiego
    0,5 łyżeczki płatków czosnku
    0,5 łyżeczki natki pietruszki
    0,5 łyżeczki lubczyku
    0,5 łyżeczki pieprzu
    1 szklanka wody
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0j4pxud 1. Ćwiartki umyć oraz dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa. Obsmażyć na patelni na złoty kolor. Przełożyć do garnka.
  • image-1jyy7eu 2. Marchewkę obrać i pokroić w słupki.
  • image-00fudix 3. Pieczarki umyć i przekroić na 4.
  • image-10m5oua 4. Mięso podlać wodą i dodać warzywa. Sos meksykański rozmieszać z kolendrą, cząbrem, czosnkiem, pietruszką, lubczykiem i pieprzem. Gdy jest za gęsty dolać odrobinę wody. Przelać do mięsa, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować