Śledzie w sosie meksykańskim

4.5 (163 ocen)

Śledzie w takim sosie przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne i aromatyczne, mają ostro-słodki smak. Na pewno przygotuję je na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych
    0,5 szklanki sosu meksykańskiego
    0,5 szklanki ketchupu
    2 czerwone papryki
    2 cebule
    Puszka fasoli czerwonej
    Słodka i ostra papryka
    Sól do smaku
    Płatki chili
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Śledzie w sosie meksykańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, dodajemy do cebuli, smażymy do momentu aż zmięknie. Wlewamy sos meksykański i ketchup, lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, płatkami chili oraz solą. dodajemy odsączoną fasolę, dokładnie mieszamy, pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy śledzie i delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują drugiego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować