Kurczak w pysznym sosie z papryką i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką i tymiankiem. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę z papryką przez 2 minuty. Dodajemy filety z kurczaka. Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 2 minut.
Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę i parmezan, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.
Na sam koniec dodajemy szpinak i trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty aż szpinak zwiędnie, mieszamy. Danie jest gotowe.
Życzę smacznego
Komentarze