Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty pomysł na obiad z dużą ilością warzyw, kurczakiem i pyszną ciecierzycą. Taki obiad możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
    1 cebula
    Przyprawa do mięsa
    Słodka czerwona papryka
    1 szklanka ciecierzyce
    2 marchewki
    ½ główki brokułu
    Kilka różyczek kalafiora
    2,5 szklanki bulionu drobiowego
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki śmietany 18%
    100 g serka topionego ze szczypiorkiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Kurczak w kremowym sosie z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości. Gdy bulion nam wyparuje ponownie podlewamy. Na końcu dodajemy ciecierzycę (ugotowaną), śmietankę i serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować