Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem

4.5 (185 ocen)

  • 30 min

Pierś kurczaka w kremowym sosie paprykowym to szybkie i pyszne danie. Można podawać z makaronem lub ryżem.

  • 30 min

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
    przyprawa do kurczaka
    1 papryka czerwona
    300 g pieczarek
    2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 szklanki mleka
    bazylia
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    dowolny makaron np. kokardki, świderki, rurki
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do kurczaka i odstawiamy na 30 min do lodówki. Cebulę siekamy w drobną kostkę, paprykę także kroimy w kostkę, pieczarki natomiast kroimy w półplasterki. Pierś kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cebule i czosnek i razem chwilę smażymy. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Kolejno dodajemy paprykę i serki topione. Wszystko razem mieszamy do rozpuszczenia się serków. Na koniec wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i odrobinę bazylii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy do zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i polewamy sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować