Kurczak w cieście francuskim nadziany pomidorami i papryką

4.5 (159 ocen)

  • 10 min

Bardzo smaczne połączenie piersi kurczaka z nadzieniem pomidorowo-paprykowym i ciasta francuskiego :) Naprawdę polecam! :)

  • 10 min

Składniki:

  • - opakowanie ciasta francuskiego
    - 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
    - 1 puszka pomidorów
    - 1/2 papryki czerwonej
    - sól, pieprz, cukier do smaku
    - 1 łyżka lubczyku
    - 1 łyżka oregano
    - 1 łyżka majeranku
    - 1/2 łyżki ziół prowansalskich
    - 1 łyżeczka papryki słodkiej
    - oliwa/olej
    - rozkłócone jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Kurczak w cieście francuskim nadziany pomidorami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory z puszki smażymy na oliwie, dodając wszystkie przyprawy i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy aż powstanie bardzo gęsta masa.
  • 2. Filet myjemy, osuszamy i robimy nożem otwór (od grubszej strony) na całej długości piersi. Wkładamy do środka masę pomidorowo-paprykową. Całą pierś posypujemy solą i pieprzem
  • 3. Arkusz ciasta francuskiego nacinamy po bokach, na środek kładziemy pierś i zawijamy pozostawiając niewielkie otwory. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i pieczemy ok. 20 minut
  • 5. Kroimy w plastry i podajemy np. z ryżem. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Papryka Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować