(na ok. 3 osoby):
- 3 średnie filety z kurczaka
- opakowanie ciasta francuskiego
- kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (może być inna, np. parmeńska)
- kawałek sera żółtego
- kilka pomidorów suszonych
- jajko do posmarowania
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kurczak w cieście francuskim z szynką, suszonymi pomidorami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy. Nacinamy wewnątrz i robimy kieszonki. Ser i pomidory kroimy w kawałki i nadziewamy nimi mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
2.Na folii spożywczej układamy plasterki szynki, tak aby na siebie nachodziły i tworzyły prostokąt, którym można będzie owinąć mięso. Na szynce kładziemy mięso i zawijamy w rulon. Odkładamy na chwilę do lodówki.
3.Mięso w szynce kładziemy na ciasto francuskie i zawijamy. Nacinamy u góry i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika (190 stopni) i pieczemy ok 30 min. Odstawiamy na chwilę i kroimy w plastry. Smacznego! :)
Komentarze