Kurczak w cieście francuskim

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

szybkie i pyszne danie

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (dla 4 osób):

    • 2 podwójne piersi z kurczaka,
    • 4 płaty ciasta francuskiego o wymiarach ok. 15x25 cm
    • 4 plastry żółtego sera,
    • 1 średnia cebula
    • 1 jajko
    • oregano
    • przyprawa do kurczaka
    • sól, pieprz
    • olej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ciasto

Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i podsmażyć na oleju.






  • 2. Każdą pierś opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na dwie równe części. Każdą z nich oprószyć solą, pieprzem, przyprawą i oregano.
  • 3. Ciasto francuskie wyjęte z lodówki przyciąć do odpowiednich rozmiarów.
    Każdą porcję ciasta kłaść na deseczce i naciąć – wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta zostawić 4-5 cm niepocięte. Położyć kurczaka
  • 4. Na tak przygotowanym cieście położyć pierś, na nią cebulę, a na wierzchu plasterek sera
  • 5. Zapleść paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy) w taki sposób, aby pomiędzy nimi pozostały maleńkie przerwy i kurczak mógł odparować podczas pieczenia..
  • 6. Gotowe paczuszki przed pieczeniem włożyć na 15 minut do lodówki, a potem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.


    Piec 20- 25 min. w temp. 180 st.

Porady

* ser żółty można zamienić np serem topionym pokrojonym w kostkę. * zamiast jajka do posmarowania, można użyć mleka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować