Kurczak w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i podsmażyć na oleju.
2.Każdą pierś opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na dwie równe części. Każdą z nich oprószyć solą, pieprzem, przyprawą i oregano.
3.Ciasto francuskie wyjęte z lodówki przyciąć do odpowiednich rozmiarów.
Każdą porcję ciasta kłaść na deseczce i naciąć – wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia, w odstępach co 1,5-2 cm; pośrodku ciasta zostawić 4-5 cm niepocięte. Położyć kurczaka
4.Na tak przygotowanym cieście położyć pierś, na nią cebulę, a na wierzchu plasterek sera
5.Zapleść paseczki ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy) w taki sposób, aby pomiędzy nimi pozostały maleńkie przerwy i kurczak mógł odparować podczas pieczenia..
6.Gotowe paczuszki przed pieczeniem włożyć na 15 minut do lodówki, a potem posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
Piec 20- 25 min. w temp. 180 st.
Porady
* ser żółty można zamienić np serem topionym pokrojonym w kostkę.
* zamiast jajka do posmarowania, można użyć mleka
Komentarze