Ten obiad „robi się sam” i w dodatku bez brudzenia wielu rondli, patelni i garnków. Mięso jest smaczne i soczyste, a ziemniaki aromatyczne i pięknie przyrumienione.
Kurczak pieczony z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukać i dokładnie osuszyć. Składniki marynaty wymieszać: sól, świeżo mielony czarny pieprz, majeranek z olejem rzepakowym. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z wierzchu i w środku. Do środka włożyć obraną, umytą i pokrojona na ćwiartki cebulę. Przełożyć go do szczelnie zamykanego pojemnika i odstawić na 2 godziny, aby przeszedł marynatą.
2.Kurczaka ułożyć w brytfance na drucianym ruszcie. Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec 40 minut.
3.Po tym czasie kurczaka przewrócić na drugą stronę, a do brytfanki włożyć ziemniaki wymieszane z przyprawami i olejem. Całość piec kolejne 40 minut.
4.Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kurczaka na około 15 minut, po tym czasie pokroić na porcje i podawać z pieczonymi ziemniakami.
Komentarze