Bardzo smaczne połączenie aromatycznego kurczaka z młodymi ziemniakami pieczonymi w bułce tartej z masłem i koprem. Danie sprawdzi się na proszony czy też niedzielny , rodzinny obiad.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kurczak 0k.1,5 kg
Marynata:
5 łyżek oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
2 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka
2 łyżki ziół do drobiu
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
Ziemniaki:
1 ,5 kg młodych ziemniaków
sól
100g. masła 82%
1 pęczek kopru
4 łyżki przyprawy do ziemniaków
6 łyżek bułki tartej
1 duża główka czosnku lub 2 mniejsze ( ok 20 ząbków)
Kurczak pieczony z ziemniakami i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak: Mięso umyć , osuszyć.
Składniki Marynaty wymieszać , natrzeć kurczaka , odstawić na min 2 h. do lodówki a najlepiej na noc.
2.Ziemniaki: Ziemniaki obrać , umyć ,mniejsze przekroić na pół , większe pokroić w czwórki.
Ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku,odcedzić , osuszyć , dodać masło, przyprawę do ziemniaków , bułkę tartą oraz koper.
Potrząsać parokrotnie garnkiem aby ziemniaki poryły się dodatkami.
3.Ząbki czosnku obrać.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć kurczaka oraz ziemniaki i czosnek.
Piec 1,5 h. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W między czasie przemieszać ziemniaki z czosnkiem.
Komentarze