Kurczak pieczony, luzowany, faszerowany kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne danie i wcale nie takie trudne - wymaga tylko nieco cierpliwości przy luzowaniu.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kurczak świeży: 1800 gramów
    - kasza gryczana palona sucha: 0.5 szklanki
    - wątróbka drobiowa: 150 gramów
    - zielenina posiekana (natka pietruszki i koperek - łyżki dobrze czubate): 3 łyżki
    - szalotka (duża albo 2 mniejsze): 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - masło (czubate): 4 łyżki
    - sól, pieprz mielony kolorowy, pieprz ziołowy, papryka słodka (doprawić trzeba do smaku i ciężko podać dokładną ilość): 1 łyżeczka
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony, luzowany, faszerowany kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak pieczony, luzowany, faszerowany kaszą gryczaną 1. Kurczaka opłukałam dokładnie, osuszyłam. Ułożyłam tuszkę na desce, piersiami do dołu. Bardzo ostrym nożem nacięłam skórę wzdłuż kręgosłupa a potem delikatnie i pomału odcinałam mięso razem ze skórą zsuwając nóż po kościach jednej połowy ptaka. Gdy doszłam do udka przecięłam staw biodrowy. Przy skrzydełkach odcięłam stawy barkowe - z udek i skrzydełek kości nie usuwałam. Tak samo odcięłam mięso z drugiej strony kręgosłupa. Potem delikatnie odcięłam ją od spodu, wzdłuż mostka - chodzi o to żeby oddzielić korpus, ale nie przeciąć skóry poza tym cięciem wzdłuż kręgosłupa.

    Rozłożyłam mięso na płasko. Oprószyłam solą, pieprzem i papryką, dość obficie. Odcięłam polędwiczki od piersi bo była za gruba warstwa mięsa.

    W garnuszku zagotowałam ok. 1/2 l wody dodając 2 listki laurowe. Wsypałam kaszę, łyżeczkę soli i gotowałam razem 10 min. odcedziłam, usunęłam liście, przestudziłam. Szalotkę i czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam połowę masła, przesmażyłam cebulkę i czosnek, dodałam kaszę, ale tylko już wymieszałam. Zdjęłam z ognia, dodałam oczyszczoną, pokrojoną w kostkę wątróbkę, pokrojone w kostkę wycięte polędwiczki i zieleninę. Doprawiłam masę solą i pieprzem ziołowym. Farsz nałożyłam na środek rozłożonego kurczaka. Zebrałam z obu boków skórę i spięłam ją wykałaczkami, ale tak "na płasko" czyli przekłuwając nimi brzegi i tworząc drabinkę.
  • Kurczak pieczony, luzowany, faszerowany kaszą gryczaną 2. Ucięłam długi kawałek sznurka kuchennego, złożyłam go na połowę. Obwiązałam nim skórę po szyjce żeby nie było tam otworu a potem zasznurowałam tuszkę zaczepiając końce sznurka za wykałaczki i krzyżując na przemian - tak jakbym sznurowała gorset albo wysokie buty - tak mi się to zawsze kojarzy. Gdy zasznurowałam całość obwiązałam dół przy kuprze. Sznurek był długi więc tym samym od razu związałam nóżki razem a potem przeciągnęłam końce po bokach w stronę skrzydełek, podkładając go nieco pod boki tuszki, między nią a skrzydełkami, i formując ją żeby była wypukła. Związałam końce i oprószyłam tuszkę z wierzchu solą, pieprzem i papryką. Ułożyłam ją w brytfannie posmarowanej masłem, piersiami do góry. Wierzch tuszki też posmarowałam masłem.

    Piekłam ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C polewając sosem z wytopionego tłuszczu i odrobiny wody, którą wlałam gdy kurczak zaczął się rumienić.

    Po upieczeniu odstawiłam kurczaka na 20 min. a potem pokroiłam usuwając wiązania. Przy tym sposobie sznurowania wystarczy wyjąć wykałaczki a sznurek odejdzie sam w całości. Pozostaje tylko wtedy odciąć związaną końcówkę szyjki i kuper oraz odciąć sznurek przy nóżkach.

    Pyszne danie i wcale nie takie trudne - wymaga tylko nieco cierpliwości przy luzowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować