Kurczak luzowany, pieczony, faszerowany kaszą gryczaną

  • wyświetlono: 1148 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

pyszne danie na rodzinny obiad

Pyzeczka
  • 90min

Składniki

kurczak świeży, ok. 1,8 kg
1/2 szkl. suchej kaszy gryczanej palonej
150 g wątróbki drobiowej
3 czubate łyżki siekanej zieleniny - pietruszka i koperek
1 szalotka
2 ząbki czosnku
4 czubate łyżki masła
do smaku: sól, pierz mielony kolorowy, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak luzowany, pieczony, faszerowany kaszą gryczaną

  • 1. Kurczaka opłukałam dokładnie, osuszyłam. Ułożyłam tuszkę na desce, piersiami do dołu. Bardzo ostrym nożem nacięłam skórę wzdłuż kręgosłupa a potem delikatnie i pomału odcinałam mięso razem ze skórą zsuwając nóż po kościach jednej połowy ptaka. Gdy doszłam do udka przecięłam staw biodrowy. Przy skrzydełkach odcięłam stawy barkowe - z udek i skrzydełek kości nie usuwałam. Tak samo odcięłam mięso z drugiej strony kręgosłupa. Potem delikatnie odcięłam ją od spodu, wzdłuż mostka - chodzi o to żeby oddzielić korpus, ale nie przeciąć skóry poza tym cięciem wzdłuż kręgosłupa.

    Rozłożyłam mięso na płasko. Oprószyłam solą, pieprzem i papryką, dość obficie. Odcięłam polędwiczki od piersi bo była za gruba warstwa mięsa.

  • 2.
    W garnuszku zagotowałam ok. 1/2 l wody dodając 2 - 3 listki laurowe. Wsypałam kaszę, łyżeczkę soli i gotowałam razem 10 min. odcedziłam, usunęłam liście, przestudziłam. Szalotkę i czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam połowę masła, przesmażyłam cebulkę i czosnek, dodałam kaszę, ale tylko już wymieszałam. Zdjęłam z ognia, dodałam oczyszczoną, pokrojoną w kostkę wątróbkę, pokrojone w kostkę wycięte polędwiczki i zieleninę. Doprawiłam masę solą i pieprzem ziołowym. Farsz nałożyłam na środek rozłożonego kurczaka. Zebrałam z obu boków skórę i spięłam ją wykałaczkami, ale tak "na płasko" czyli przekłuwając nimi brzegi i tworząc drabinkę.


  • 3. Ucięłam długi kawałek sznurka kuchennego, złożyłam go na połowę. Obwiązałam nim skórę po szyjce żeby nie było tam otworu a potem zasznurowałam tuszkę zaczepiając końce sznurka za wykałaczki i krzyżując na przemian - tak jakbym sznurowała gorset albo wysokie buty - tak mi się to zawsze kojarzy. Gdy zasznurowałam całość obwiązałam dół przy kuprze. Sznurek był długi więc tym samym od razu związałam nóżki razem a potem przeciągnęłam końce po bokach w stronę skrzydełek, podkładając go nieco pod boki tuszki, między nią a skrzydełkami, i formując ją żeby była wypukła. Związałam końce i oprószyłam tuszkę z wierzchu solą, pieprzem i papryką. Ułożyłam ją w brytfannie posmarowanej masłem, piersiami do góry. Wierzch tuszki też posmarowałam masłem.

  • 4. Piekłam ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C polewając sosem z wytopionego tłuszczu i odrobiny wody, którą wlałam gdy kurczak zaczął się rumienić.

    Po upieczeniu odstawiłam kurczaka na 20 min. a potem pokroiłam usuwając wiązania. Przy tym sposobie sznurowania wystarczy wyjąć wykałaczki a sznurek odejdzie sam w całości. Pozostaje tylko wtedy odciąć związaną końcówkę szyjki i kuper oraz odciąć sznurek przy nóżkach.

    Pyszne danie i wcale nie takie trudne - wymaga tylko nieco cierpliwości przy luzowaniu.

Porady

Luzowanie tuszki na prawdę nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać - potrzeba trochę czasu i cierpliwości. Pamiętajcie, że jeśli mięso odcinane od kości trochę się poszarpie to nic się nie stanie złego bo później całość ładnie się zapiecze :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcikasza_konkursgryczana

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń z kaszą gryczaną

Dodane przez: szynszyla

Pieczeń z kaszą gryczaną

Najlepiej smakuje z sosem grzybowym

Pieczeń z kaszą gryczaną i grzybami

Dodane przez: agarybak76

Klops faszerowany kaszą gryczaną i grzybami

Smakowite połączenie mięsa mielonego,...

Kaczka  pieczona z kaszą gryczaną

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Kaczka pieczona z kaszą gryczaną

Pieczona kaczka podana z duszoną...

Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną i mozzarellą

Dodane przez: Młoda mama

Papryka faszerowana mięsem, kaszą gryczaną...

Pieczona papryka jest niewyobrażalnie...

Kieszonki drobiowe faszerowane kaszą gryczaną i pieczarkami

Dodane przez: kasik1p3

Kieszonki drobiowe faszerowane kaszą gryczaną...

Ciekawy sposób na podanie filetów...

Kurczak faszerowany bez kości

Dodane przez: neli

Pieczony faszerowany kurczak bez kości

Wystarczy trochę zręczności i czasu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE