Kurczak luzowany, pieczony, faszerowany kaszą gryczaną

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne danie na rodzinny obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kurczak świeży, ok. 1,8 kg
    1/2 szkl. suchej kaszy gryczanej palonej
    150 g wątróbki drobiowej
    3 czubate łyżki siekanej zieleniny - pietruszka i koperek
    1 szalotka
    2 ząbki czosnku
    4 czubate łyżki masła
    do smaku: sól, pierz mielony kolorowy, pieprz ziołowy, papryka słodka mielona
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak luzowany, pieczony, faszerowany kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka opłukałam dokładnie, osuszyłam. Ułożyłam tuszkę na desce, piersiami do dołu. Bardzo ostrym nożem nacięłam skórę wzdłuż kręgosłupa a potem delikatnie i pomału odcinałam mięso razem ze skórą zsuwając nóż po kościach jednej połowy ptaka. Gdy doszłam do udka przecięłam staw biodrowy. Przy skrzydełkach odcięłam stawy barkowe - z udek i skrzydełek kości nie usuwałam. Tak samo odcięłam mięso z drugiej strony kręgosłupa. Potem delikatnie odcięłam ją od spodu, wzdłuż mostka - chodzi o to żeby oddzielić korpus, ale nie przeciąć skóry poza tym cięciem wzdłuż kręgosłupa.

    Rozłożyłam mięso na płasko. Oprószyłam solą, pieprzem i papryką, dość obficie. Odcięłam polędwiczki od piersi bo była za gruba warstwa mięsa.

  • 2.
    W garnuszku zagotowałam ok. 1/2 l wody dodając 2 - 3 listki laurowe. Wsypałam kaszę, łyżeczkę soli i gotowałam razem 10 min. odcedziłam, usunęłam liście, przestudziłam. Szalotkę i czosnek posiekałam. Na patelni rozgrzałam połowę masła, przesmażyłam cebulkę i czosnek, dodałam kaszę, ale tylko już wymieszałam. Zdjęłam z ognia, dodałam oczyszczoną, pokrojoną w kostkę wątróbkę, pokrojone w kostkę wycięte polędwiczki i zieleninę. Doprawiłam masę solą i pieprzem ziołowym. Farsz nałożyłam na środek rozłożonego kurczaka. Zebrałam z obu boków skórę i spięłam ją wykałaczkami, ale tak "na płasko" czyli przekłuwając nimi brzegi i tworząc drabinkę.


  • 3. Ucięłam długi kawałek sznurka kuchennego, złożyłam go na połowę. Obwiązałam nim skórę po szyjce żeby nie było tam otworu a potem zasznurowałam tuszkę zaczepiając końce sznurka za wykałaczki i krzyżując na przemian - tak jakbym sznurowała gorset albo wysokie buty - tak mi się to zawsze kojarzy. Gdy zasznurowałam całość obwiązałam dół przy kuprze. Sznurek był długi więc tym samym od razu związałam nóżki razem a potem przeciągnęłam końce po bokach w stronę skrzydełek, podkładając go nieco pod boki tuszki, między nią a skrzydełkami, i formując ją żeby była wypukła. Związałam końce i oprószyłam tuszkę z wierzchu solą, pieprzem i papryką. Ułożyłam ją w brytfannie posmarowanej masłem, piersiami do góry. Wierzch tuszki też posmarowałam masłem.

  • 4. Piekłam ok. 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C polewając sosem z wytopionego tłuszczu i odrobiny wody, którą wlałam gdy kurczak zaczął się rumienić.

    Po upieczeniu odstawiłam kurczaka na 20 min. a potem pokroiłam usuwając wiązania. Przy tym sposobie sznurowania wystarczy wyjąć wykałaczki a sznurek odejdzie sam w całości. Pozostaje tylko wtedy odciąć związaną końcówkę szyjki i kuper oraz odciąć sznurek przy nóżkach.

    Pyszne danie i wcale nie takie trudne - wymaga tylko nieco cierpliwości przy luzowaniu.

Porady

Luzowanie tuszki na prawdę nie jest takie trudne jakby się mogło wydawać - potrzeba trochę czasu i cierpliwości. Pamiętajcie, że jeśli mięso odcinane od kości trochę się poszarpie to nic się nie stanie złego bo później całość ładnie się zapiecze :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować