Kurczak w pieczeni

0 (0 ocen)

dla osób ceniących sobie delikatność kurczaka i intensywności rozmarynu

Składniki:

  • 4 całe ćwiartki kurczaka
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    1 duża cebula
    sól
    pieprz
    olej (do smażenia cebuli)

    GLAZURKA:
    2 łyżki oleju
    1 łyżka gorącej wody
    1/2 kostki rosołowej (u mnie pieczeniowa)
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku
    1 łyżka miodu (u mnie lipowy)

    gałązka rozmarynu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pieczeni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrabiamy mięso 1. Surowe mięso z udek oddzielić od kości i skóry. Przepuszczamy przez maszynkę. Cebulkę drobno siekamy i smażymy na oleju. Dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą, jajko i wyrabiamy mięso.
  • mięso w foremce 2. Tak wyrobione mięso wkładamy do natłuszczonej foremki.
  • przed pieczeniem 3. Układamy na wierzch skórki wcześniej ściągnięte i smarujemy glazurką, która powstała z wymieszanych składników wyżej podanych. Układamy na wierzch igiełki rozmarynu i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st. i pieczemy 45 minut po czym ustawiamy na zapiekanie z góry lub funkcję grill i pieczemy jeszcze 5-10 minut do zrumienienia skórki.
  • upieczone 4. Pieczeń puści sok i tłuszcz. Będzie go sporo. Po upieczeniu odlewamy sos i odstawiamy na kilka minut.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować