Kurczak faszerowany mrożonymi warzywami

4.43 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten pyszny faszerowany kurczak od lat gości na moim stole. Zajada się nim cała nasza rodzina.Super smakuje z pieczonymi ziemniakami, ale również na zimno, np. z pieczywem.

Składniki:

  • ● 1 kurczak (ok. 1 kg)
    ● 2 jajka
    ● 4 kromki czerstwej bułki
    ● 100 ml gęstej śmietany kremówki
    ● 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej, np. meksykańskiej albo chińskiej
    ● łyżka musztardy
    ● cebula
    ● olej
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.43 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany mrożonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak faszerowany mrożonymi warzywami 1. Kurczaka dokładnie płuczemy,
    osuszamy i nacieramy solą
    i pieprzem w środku i na zewnątrz.
    Odstawiamy na godzinę
    w chłodne miejsce.
  • Kurczak faszerowany mrożonymi warzywami 2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy
    śmietanę i musztardę.
    Dokładnie mieszamy.
  • Kurczak faszerowany mrożonymi warzywami 3. Robimy farsz: mieszankę
    warzywną rozmrażamy, osączamy
    z wody na sicie. Cebulę
    drobno siekamy. Z kromek bułki
    odkrawamy skórkę, miąższ
    kroimy w niewielką kostkę. Do
    masy jajeczno-śmietanowej
    dodajemy osączoną mieszankę
    warzywną, cebulę i bułkę oraz
    nieco soli i pieprzu do smaku
    i dokładnie mieszamy.
  • Kurczak faszerowany mrożonymi warzywami 4. Kurczaka nadziewamy farszem,
    zszywamy bawełnianą
    nicią lub spinamy wykałaczkami.
    Układamy w wysmarowanej
    olejem brytfannie i pieczemy
    ok. 1,5 godz. w temp. 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mrożone warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować