Bardzo smaczne placuszki z kuchni rosyjskiej, a dokładniej z tatarskiej. Kasza manna jest prawie nie wyczuwalna, więc każdemu przypadną do gustu:) Najczęściej podaje się kuptermę z konfiturami:)
Kupterma (куптерма) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pogrzać mleko z masłem, aż do rozpuszczenia masła a następnie wystudzić do temperatury pokojowej lub odrobinę cieplejsze można zostawić. Jajka rozkłócić i dodać do mleka. Dodać również kaszę mannę, cukier, sol, mąkę i drożdże. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Ciasto ma konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
2.Na patelnię wlać troszkę oleju na dno, rozgrzać i wlać łyżką porcje ciasta. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wierzch placuszka będzie suchy, przewrócić na drugą stronę i dosmażyć.
3.Placuszki podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionej konfitury.
Komentarze