Taratuszki

4.56 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 29 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pulchne, mięciutkie faworki na kefirze. Najlepsze zaraz po usmażeniu :)

  • 29 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g gęstego kefiru
    ok.4 szklanek mąki + do podsypania
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    3 łyżki rozpuszczonego masła
    1 płaska łyżeczka sody
    pół łyżeczki soli
    dodatkowo: olej do smażenia
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.56 (9 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Taratuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypać mąkę, sodę, sól, cukier i cukier waniliowy. Dodać kefir, roztopione, wystudzone masło i wbić jajko. Składniki zagnieść na gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Gotowe ciasto przykryć i odłożyć na 30 minut
  • 2. Po tym czasie, na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 4-5 mm. Pokroić na kwadraty,  o wielkość ok.7-2 cm (lub większe). W każdy pasku zrobić wcięcie wzdłuż na ok 2 cm i przez dziurkę przełożyć jeden koniec. Tak przygotowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron, do zrumienienia, robiąc odstępy, gdyż faworki rosną. Gotowe osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Mąka Masło Cukier Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

taratuszki

To może cię zainteresować