Kulki w sosie koperkowym

5 (178 ocen)

  • 40 min

Pyszne kuleczki z mięsa mielonego drobiowego uwielbiane przez dzieci.

  • 40 min

Składniki:

  • - 35 dag mięsa mielonego z indyka
    - 1 jajko
    - 1 czerstwa bułka
    - 1 szklanka mleka
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 1 łyżka natki pietruszki
    - 2 kostki rosołowe
    - sól, pieprz

    Sos:

    - 1 łyżka masła
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 pęczek koperku
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Kulki w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę moczymy w mleku, aż zmięknie. Mięso wyrabiamy z jajkiem, posiekaną natką pietruszki, bułką tartą i odciśniętą bułką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy średniej wielkości kulki.
    Do garnka wlewamy 1/2 l wody, zagotowujemy. Dodajemy kostki rosołowe, mieszamy i dodajemy przygotowane kulki. Gotujemy 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Po wyjęciu trzymamy je w cieple i w ten czas robimy sos.
    Sos:

    Masło rozcieramy z mąką, rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu. Zagęszczamy pozostały bulion i gotujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Nie zniechęcać się jak będą robiły się kluski to się wygotuje.
    Podawać z ziemniakami. Dziś miałam dodane więcej wody jak gotowałam kulki i sos wyszedł mi bardziej rzadszy, ale tak też dobrze smakuje, bo my lubimy dużo sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować