Kulki na patyku

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moją pasją są kulinaria, dlatego zamierzam studiować dietetykę. Codziennie gotuję dla moich rodziców i zawsze wymyślam coś nowego.

Składniki:

  • ● 50 dag mięsa mielonego (najlepiej karkówka)
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● 4 ząbki czosnku
    ● łyżka sosu sojowego
    ● 25 dag pieczarek
    ● olej do smażenia
    ● 200 ml jogurtu naturalnego
    ● łyżka majonezu
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kulki na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulki na patyku 1. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy sos sojowy i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Z mięsa formujemy niewielkie kulki. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie pieczarki i mięsne kulki.
  • 2. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 3. Szaszłyki smażymy kilka minut na mocno rozgrzanym oleju, aby z każdej strony się zrumieniły. Podajemy z sosem czosnkowym.

Porady

● Danie to może mieć orientalny charakter, wówczas dodajemy cynamon, imbir, kardamon i mielony kminek. ● Danie to doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, sosem tzatziki lub jogurtowym z dodatkiem mięty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować