Kuleczki z mięsem i orzechami

5 (1 ocen)

Takie mini kuleczki doskonale zdają egzamin jako delikatna przystawka, możemy je podać z dodatkami wg uznania lub zawartości lodówki :)

Składniki:

  • 500 g mięsa z piersi drobiowej
    1 czerwona cebula + 2 niewielkie ząbki czosnku
    1 żółtko
    garść drobno posiekanych orzechów włoskich
    1,5 - 2 garści bułki tartej
    sól, pieprz ziołowy, szczypta papryki ostrej
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do głębokiego smażenia
    100 g sera pleśniowego Lazur
    1 pomarańcza
    kilka liści sałaty dowolnej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Przystawki Przekąski

Kuleczki z mięsem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0971th9 1. Mięso zmielić, cebulę i czosnek drobniutko posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, ostudzić.
    Do mięsa dodać żółtko, orzechy, bułkę tartą, cebulę z czosnkiem, przyprawy i dobrze wyrobić.
    Brać małe porcje na lekko zwilżone dłonie, formować kuleczki, odkładać na deseczkę, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć krótko, tylko do zrumienienia.
    Po wyjęciu na chwilę wyłożyć na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiernego tłuszczu.
  • image-09q1s7y 2. Wyłożyć na talerz razem z sałatą, kawałkami sera i cząstkami pomarańczy.

    Smacznego !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Kuleczki

To może cię zainteresować