RYŻOWE KULECZKI Z MIĘSEM

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

przepis dla tych którzy mają dosyć tradycyjnych obiadów takich jak kotlet i ziemniaki

  • 60 min

Składniki:


  • 0,5 kg mięsa mielonego
    przyprawa gyros
    2 szkl ryżu sypkiego - 5 szkl wody
    3 jajka
    bułka tarta
    vegeta
    olej do smażenia
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryżowe kuleczki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mięso mielone usmażyć mocno przyprawiając przyprawą do gyrosa
    2. Ryż ugotować i ostudzić. Do wystudzonego ryżu dodać 1 jajko i wymieszać.
    3.Formujemy kulkę z ryżu i zgniatamy ją. Na środek kładziemy farsz z mięsa i zwijamy całość w kuleczkę
    4.Następnie kulkę maczamy w jajku i bułce
    5. Smażymy w głębokim oleju aż się zarumienią
  • 2. Do kuleczek można zrobić sos czosnkowy i sałatkę z białej kapusty
    sos : 2 łyzki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku-całość zblenderować.
    surówka : kapusta biała,marchewka, jabłko, majonez.
    kapustę poszatkować i posolić. Następnie pognieść aż puści sok. Wetrzeć marchewkę i jabłko. Dodać majonez i wszystko wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować