Kule z kurczaka z suszonymi pomidorami

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na kule z filetu z kurczaka z suszonymi pomidorami. Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy , a że miałam imprezę więc przepis się przydał i został wypróbowany. Kule wyszły bardzo smaczne . Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka pojedynczy 6 szt,
    przyprawa do kurczaka,
    pieprz i sól,
    Farsz;
    pomidory suszone w zalewie 1 słoik,
    por 2 szt,
    olej,
    ser żółty w kawałku około 300 g,
    pieprz ziołowy,
    przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Kurczak faszerowany

Kule z kurczaka z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć, osuszyć , pokroić w plastry, następnie delikatnie rozbić tłuczkiem.
    Plastry oprószyć przyprawą do kurczaka, pieprzem mielonym i solą, odstawić na 15 minut.
    W między czasie przygotować farsz;
    Pomidory odsączyć z zalewy i pokroić.
    Por pokroić w pół plastry i podsmażyć na oleju, po podsmażeniu dodać starty na tarce grube oczka ser żółty oraz pomidory.
    Całość wymieszać, doprawić pieprzem ziołowym, a w razie konieczności solą do smaku.
    Na przyprawionych filetach nakładać porcje przygotowanego farszu.
    Dłonie moczyć w wodzie i formować kule.
    Kule panierować w mące, wkładać do rozbełtanego jajka i wkładać na głęboki tłuszcz ( tłuszcz ma być dobrze nagrzany).
    Smażyć na złoty kolor z każdej strony.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować