Ziemniaki pieczone w panierce z maki kukurydzianej, aromatyczne i zarazem łagodne w smaku. W sezonie potrawę warto przygotować z młodych warzyw, choć podana w ten sposób smakuje cały rok.
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 2 kg obranych, gotowanych ziemniaków – niezbyt dużych (w sezonie najlepiej młode ziemniaki)
3 łyżki maki kukurydzianej
3 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu (200 g)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki jasnego sosu sojowego
½ - 1 łyżeczka imbiru mielonego
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz cayenne do smaku
Kukurydziane ziemniaczki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do miski, dodać pozostałe składniki, pomijając ziemniaki. Całość dokładnie wymieszać. Ziemniaki zanurzać w cieście, obficie pokrywając je przygotowaną masą, po czym warzywa przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec 30 min (200 st. C). Podawać na ciepło bądź na zimno – najlepiej smakują z ketchupem, śmietaną lub jogurtem.
Komentarze