Kukurydziane ziemniaczki z piekarnika

5 (156 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ziemniaki pieczone w panierce z maki kukurydzianej, aromatyczne i zarazem łagodne w smaku. W sezonie potrawę warto przygotować z młodych warzyw, choć podana w ten sposób smakuje cały rok.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 2 kg obranych, gotowanych ziemniaków – niezbyt dużych (w sezonie najlepiej młode ziemniaki)
    3 łyżki maki kukurydzianej
    3 jajka
    4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu (200 g)
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    ½ - 1 łyżeczka imbiru mielonego
    ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz cayenne do smaku
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sok Jajko Przystawki

Kukurydziane ziemniaczki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kukurydziane ziemniaczki z piekarnika 1. Jajka wbić do miski, dodać pozostałe składniki, pomijając ziemniaki. Całość dokładnie wymieszać. Ziemniaki zanurzać w cieście, obficie pokrywając je przygotowaną masą, po czym warzywa przełożyć do formy (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec 30 min (200 st. C). Podawać na ciepło bądź na zimno – najlepiej smakują z ketchupem, śmietaną lub jogurtem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować