Ciasto pleśniak z kakao i orzechami włoskimi

4.96 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam pyszne ciasto pod nazwą pleśniak .
Tego ciasta jest kilka wersji.
Ja polecam w moim wydaniu.
Przepis bardzo prosty i szybki.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka 2,5 szkl,
    masło lub margaryna 1 kostka,
    jajka 4 szt,
    cukier 1 szkl,
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
    kakao 2 łyżki,
    masło 1 łyżeczka,
    sok z cytryny,
    dżem 1 słoik,
    dodatkowo;
    orzechy włoskie,

    polewa;
    margaryna lub masło 1/2 kostki,
    woda 2 łyżki,
    kakao 2 łyżki,
    cukier 1/2 szklanki,
Wystaw ocenę:

4.96 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Dżemy Sok Jajko

Ciasto pleśniak z kakao i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pleśniak 1. Z mąki, masła lub margaryny ( jak kto woli ),żółtek oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na trzy części, do jednej części dodać kakao oraz łyżeczkę masła.
    Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.
    Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz kilka kropli soku z cytryny.
    Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta.
    Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych na spód formy.
    Posmarować grubą warstwą dżemu śliwkowego .
    Na to zetrzeć ciemną część ciasta rozłożyć kawałki orzechów włoskich i rozłożyć pianę z białek.
    Na wierzch zetrzeć drugą jasną część ciasta.
    Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.

    Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.

    Polewa;
    masło lub margarynę zagotować z wodą,cukrem i kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować