Ciasto pleśniak z kakao i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła lub margaryny ( jak kto woli ),żółtek oraz proszku do pieczenia zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części, do jednej części dodać kakao oraz łyżeczkę masła.
Uformować kule, zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier oraz kilka kropli soku z cytryny.
Blachę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta.
Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych na spód formy.
Posmarować grubą warstwą dżemu śliwkowego .
Na to zetrzeć ciemną część ciasta rozłożyć kawałki orzechów włoskich i rozłożyć pianę z białek.
Na wierzch zetrzeć drugą jasną część ciasta.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.
Gotowe ciasto polać polewą czekoladową.
Polewa;
masło lub margarynę zagotować z wodą,cukrem i kakao.
Komentarze