Kukurydziane babeczki ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne babeczki kukurydziane z dodatkiem śliwek

  • 30 min

Składniki:

  • (12 babeczek)
    100 g mąki kukurydzianej,
    150 g mąki pszennej,
    120 g cukru trzcinowego,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
    1 jajko,
    150 ml oleju roślinnego,
    250 g jogurtu naturalnego,
    1 łyżeczka olejku śmietankowego,
    6 śliwek podzielonych na połówki,
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Kukurydziane babeczki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek i sodę.
  • 2. W mniejszej misce roztrzepać jajo, dodać olej, jogurt, olejek i wymieszać.
  • 3. Składniki mokre przelać do suchych i wymieszać.
  • 4. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą z nich wypełnić do 2/3 wysokości.
  • 5. Dodać połówki śliwek miąższem skierowanym do góry.
  • 6. Piec ok. 20 min. w 175°C z termoobiegiem.
  • 7. Po wystudzeniu opruszyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować