Cynamonowe muffiny z malinami i owsiano-migdałową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne muffinki z malinami i owsiano-migdałową kruszonką z miodową nutą

  • 30 min

Składniki:

  • (12 babeczek)
    2 szklanki mąki pszennej,
    2/3 szklanki cukru,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżeczka sody,
    2,5 łyżeczki cynamonu,
    1 jajko,
    1/2 szklanki mleka,
    1/2 szklanki oleju roślinnego,
    300 g malin świeżych lub mrożonych wcześniej rozmrożonych

    Kruszonka:
    4 łyżki mąki,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżka miodu,
    2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
    4 łyżeczki masła,
    1/2 łyżeczki cynamonu

Cynamonowe muffiny z malinami i owsiano-migdałową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodać cukier, zamieszać.
  • 2. W osobnej misce rozbić jajko, dodać mleko, olej i wszystko razem wymieszać.
  • 3. Mokre składniki przelać do suchych.
  • 4. Za pomocą łyżki zamieszać kilkoma energicznymi ruchami.
  • 5. Z podanych składników zagnieść kruszonkę.
  • 6. Formę do pieczenia muffin lekko przesmarować tłuszczem (olej lub masło).
  • 7. Każdy dołek wypełnić ciastem, następnie dodać maliny i posypać kruszonką.
  • 8. Piec ok. 20 min. w 175 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy