Kremowa kostka z mascarpone

4.51 (186 ocen)

  • 20 min

Ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przepyszne ciasto, niezwykle kremowe z czekoladowo-orzechową masą z serka mascarpone.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 duże opakowania herbatników (razem ok. 500 g),
    2 szklanki mleka,
    6 żółtek,
    1 szklanka kremówki,
    1/2 opakowania cukru wanilinowego,
    150 g cukru,
    1 pełna łyżka mąki pszennej,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    200 g masła

    Krem z mascarpone:
    250 g mascarpone,
    4 pełne łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (np. Nutella),
    kilka kostek startej gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kremowa kostka z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, mąkę i 1/2 szklanki mleka wymieszać tak, aby nie było grudek.
  • 2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać śmietankę, zagotować. Dodać wcześniej wymieszane żółtka z mlekiem i mąką. Zamieszać, zagotować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 3. Masło zmiksować, łyżką dodawać dobrze wystudzoną masę.
  • 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć pozostałą masę. Wyłożyć ostatnią warstwę herbatników.
  • 5. Mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę zetrzeć. Przełożyć na ostatnią warstwę herbatników i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować