Kryształek/Jogurtowiec z borówkami

5 (5 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie i orzeźwiające ciasto będzie idealnym deserem nie tylko podczas upałów. Do ciasta można użyć gotowych, okrągłych biszkopcików zamiast pieczonego ciasta.

Jeśli do masy jogurtowej dodacie mrożone owoce, zacznie ona szybciej tężeć.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    2 jajka

    1/2 szkl cukru

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    1/4 szkl mąki pszennej

    1/4 szkl mąki ziemniaczanej

    płaska łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa jogurtowa:

    700 ml jogurtu naturalnego

    2 galaretki przezroczyste

    galaretka rubinowa

    galaretka szafirowa

    galaretka malinowa

    1 szkl borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Kryształek/jogurtowiec z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej upiec biszkopt i przygotować galaretkę rubinową, szafirową i malinową.

    Galaretki przygotować osobno, rozpuszczając każdą w 400ml gorącej wody. Odstawić do stężenia, najlepiej w płaskich pojemnikach. Po stężeniu galaretki pokroić nożem w kostkę.

    Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.

    Masa jogurtowa: Galaretki przezroczyste rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Do miski wlać zimny jogurt, wlać galaretę i wymieszać rózgą. Dodać pokrojoną galaretkę rubinową, szafirową i malinową (trochę galaretek zostawić na wierzch ciasta) oraz borówki, wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Od razu posypać pozostawionymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Porady

Jeśli do masy jogurtowej dodacie mrożone owoce, zacznie ona szybciej tężeć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować